Ερχεται η Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4

Δημήτρης Μπαλής

Στο πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον των Plug-in hybrid μοντέλων, εισέρχεται και η Alfa Romeo, με το πρόσφατα λανσαρισμένο μοντέλο της, την Tonale.

Η Plug-in Hybrid Q4 Tonale, η κορυφαία έκδοση του συμπαγούς SUV μοντέλου, αποτελεί το πρώτο εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο της ιταλικής μάρκας, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία “from zero to zero”, όπου από το μηδενικό επίπεδο εξηλεκτρισμού στις αρχές του 2022, θα φτάσει το 2027 να έχει μια 100% αμιγώς ηλεκτρική γκάμα. Αυτή η πορεία σε μόλις 5 χρόνια θα την καταστήσει τη μάρκα με την ταχύτερη πορεία προς την ουδετερότητα άνθρακα.

Χάρη στο νέο Plug-in Hybrid Q4 σύστημα κίνησης, η Tonale εφοδιάζεται με ένα σύνολο τεχνολογίας αιχμής, με συνολική απόδοση 280 ίππων. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1.3lt απόδοσης 180 ίππων που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ηλεκτρικό κινητήρα μέγιστης απόδοσης 90kW και 250Nm ροπής που κινεί τους πίσω τροχούς. Το σύστημα λειτουργεί σε τάση 306V και η μπαταρία litium-ion χωρητικότητας 15,5kWh  εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία που ξεπερνά τα 80χλμ. σε αστικές συνθήκες. Η δε συνολική αυτονομία, που ξεπερνά τα 600χλμ., καθιστούν το μοντέλο ως ένα από τα πλέον αποδοτικά Plug-in Hybrid SUV.

Οι εκπομπές CO2 των 26γρ./χλμ. μειώνουν τις εκπομπές της γκάμας της Tonale κατά 40%, ενώ η μέση κατανάλωση της έκδοσης είναι μόλις 1,14 λίτρα./100χλμ. Με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και ευκολία χρήσης, η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί λιγότερο από 2,5 ώρες, χάρη στον ενσωματωμένο φορτιστή που υποστηρίζει έως και 7,4kW ισχύος.

Εφοδιασμένη με το σύστημα τετρακίνησης Q4, η Plug-in Hybrid Tonale επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτ., με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 135 χλμ./ώρα στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και τα 206 χλμ./ώρα στην υβριδική λειτουργία. Την ίδια στιγμή η επιτάχυνση είναι πάντα άμεση χάρη στη ροπή του ηλεκτροκινητήρα.

Ο κυκλικός επιλογέας του συστήματος παραμετροποίησης Alfa D.N.A., φέρει τις επιλογές: Dynamic, που στοχεύει στη μέγιστη απόδοση και των δύο κινητήρων, προσφέροντας παράλληλα ακόμα πιο άμεση απόκριση των χειριστηρίων, Natural, που βελτιστοποιεί τη λειτουργία για όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση, χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της απόδοσης, και Advance Efficiency, που ρυθμίζει το σύστημα με γνώμονα τη μέγιστη αποδοτικότητα και ανάκτηση ενέργειας και είναι ιδανικό για την κίνηση σε αστικές συνθήκες.

Επίσης, η δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης προσφέρει μια χαλαρωτική εμπειρία οδήγησης, ενώ η λειτουργία E-Save επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας -εκτός από την ανάκτηση κατά την επιβράδυνση- και από τον κινητήρα. Η επιλογή του E-Save, αλλά και μια σειράς άλλων χαρακτηριστικών που αφορούν στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, μπορούν να ρυθμιστούν από τον οδηγό μέσω της οθόνης του συστήματος πολυμέσων.

Σημειώνουμε ότι το σύστημα τετρακίνησης Q4 διαχειρίζεται την κατανομή της ροπής που προσφέρει ο θερμικός κινητήρας των 180 ίππων στους εμπρός τροχούς και εκείνης του ηλεκτρικού κινητήρα των 90kW που κινεί τους πίσω. Η απουσία κεντρικού άξονα μετάδοσης κάνει πιο αποδοτική τη διαχείριση της κίνησης των τροχών και μειώνει το βάρος του οχήματος. Όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις τις Tonale, η Plug-in Hybrid Q4 έχει το πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία, το καινοτόμο σύστημα πέδησης brake-by-wire IBS, αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency-Selective-Damping), αλλά και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση στην έκδοση Veloce.

Η Tonale Plug-in Hybrid Q4 εφοδιάζεται με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, που περιλαμβάνει μια πλήρη γκάμα προηγμένων συστημάτων λειτουργία υποβοήθησης (ADAS), έχει λάβει τη μέγιστη διάκριση στις δοκιμές του EuroNCAP με 5 αστέρια, ενώ διαθέτει ένα κορυφαίο σύστημα πολυμέσων, δυνατότητα αναβαθμίσεων ΟΤΑ μέσω διαδικτύου (“Over The Air”), αλλά και αναβαθμισμένες λειτουργίες ελέγχου από απόσταση μέσω της εφαρμογής Alfa Connected Services.

Αναβαθμισμένο στην Tonale Plug-in Hybrid Q4 είναι και το αδιάβλητο πιστοποιητικό NFT (Non-Fungible-Token), το οποίο αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά της Alfa Romeo στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, προσφέροντας ένα ψηφιακό αποδεικτικό που αυξάνει την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου. Εφόσον το επιθυμεί ο οδηγός, το NFT στην Tonale πιστοποιεί τα συνολικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο, αλλά και πόσα από αυτά έχουν καλυφθεί σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία.

Η Tonale Plug-in Hybrid Q4 θα είναι διαθέσιμη αρχικά στην έκδοση Veloce και στη συνέχεια και στην Ti, καθώς και στην έκδοση Edizione Speciale για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο λανσάρισμα του μοντέλου. Οι παραγγελίες για το νέο μοντέλο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.