Ετοιμάζονται δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Μεγαλόνησο
Δημήτρης Μπαλής
Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζετε τη Μεγαλόνησο, όχι την Κρήτη, όπως πολλοί την αποκαλούν, αλλά το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, που βρίσκεται κοντά στην Εύβοια, σε απόσταση αναπνοής από το Μαρμάρι και ανάμεσα στην Αττική.
Στη Μεγαλόνησο, λοιπόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς έπειτα από την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, της δημιουργίας 5στερου ξενοδοχείου 45 δωματίων – 120 κλινών, της υπό σύσταση «EVIA LUXURY HOTELS AE», έρχεται και η Grivalia Hospitality να ανακοινώσει μια τεράστια επένδυση εκεί.
Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ύψους 280 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα υπερπολυτελές θέρετρο πολύ υψηλών προδιαγραφών, για τη διαχείριση του οποίου η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξενοδόχο διεθνούς φήμης, που δεν έχει ως τώρα παρουσία στην Ελλάδα.
Το οικολογικό θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, καθώς και beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες. Προβλέπεται, επιπλέον, η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη σειρά ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Όλες οι κατασκευές θα υλοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με βιώσιμα υλικά και με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που σε επίπεδο δόμησης θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης.
Στόχος της Grivalia Hospitality είναι το υπερπολυτελές θέρετρο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα, και από τις πρώτες παγκοσμίως, που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering). Επίσης, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, προβλέπεται η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών κ.ά.
Το εμβληματικό αυτό έργο αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και για την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 800 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.
Στο χαρτοφυλάκιό της Grivalia Hospitality περιλαμβάνονται επενδυτικά έργα υπερπολυτελούς φιλοξενίας (Amanzoe, One&Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας, ON Residence, Avantmar στην Πάρο, Voula Project κ.ά.) που ξεπερνούν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των υπό ανάπτυξη έργων.