Αναδημοσίευση από www.news247.gr

FedHATTA: Ο τουρισμός για άλλη μια φορά στις συμπληγάδες απεργιακών κινητοποιήσεων

Δημήτρης Μπαλής

Ο πολιτισμός αποτελεί την βαριά κληρονομιά που έχουμε ως έθνος, από τους προγόνους μας και αναμφίβολα είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα για τον τουρισμό, που συμβάλλει πάνω από 25% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας, η αγροδιατροφή, είναι οι δύο πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί ο τουρισμός του μέλλοντος στην Ελλάδα, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Κι όμως, ο πολιτισμός ταλανίζεται από προβλήματα. Βέβαια, αξίζει να επισημάνω ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι απολύτως σεβαστές και δικαίωμα όλων μας, ωστόσο είναι η έσχατη λύση και εν πάσει περιπτώσει σε ορισμένους κλάδους ίσως να είναι και «απαγορευτική».

Σήμερα, η ομοσπονδία των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτορείων, εξέδωσε ανακοίνωση για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά, διανύοντας μάλιστα τον καλύτερο Φεβρουάριο των τελευταίων ετών, ο Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, πέφτει για άλλη μια φορά θύμα συντεχνιακών διεκδικήσεων και απαράδεκτων πρακτικών επίλυσης εργασιακών ζητημάτων με την Πολιτεία.

Η απόφαση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 2 Μαρτίου, κλείνοντας τις πόρτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής και της Κρήτης για τους επισκέπτες, τοποθετεί ξανά τον ευαίσθητο κλάδο του τουρισμού ανάμεσα στις συμπληγάδες εργασιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζουν οποιοδήποτε σημείο της τουριστικής δραστηριότητας αλλά να βρίσκουν γόνιμο διάλογο έξω από αυτό.

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι διαχρονικά ένας από τους κυριότερους λόγους που οι διεθνείς τουρίστες επιλέγουν τη χώρας μας για ταξίδια. Η Αθήνα και η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους ελληνικούς προορισμούς της χώρας για την περίοδο που διανύουμε. Ήδη η FedHATTA, η οποία αφουγκράζεται τις τάσεις στην τουριστική αγορά, καταγράφει εξαιρετικά επίπεδα ζήτησης για τον Φεβρουάριο, τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τον εν λόγω μήνα.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, κρίνεται απαράδεκτη η πρακτική των απεργιακών κινητοποιήσεων, η οποία μόνο ζημιά δημιουργεί στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στις εντυπώσεις των τουριστών και στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.