«Φωνάζουν» ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων για τον αποκλεισμό από την «Πράσινη Μετάβαση»
Δημήτρης Μπαλής
Όπως συνέβη με τον Αναπτυξιακό νόμο, όπου εξαιρούνταν από επιδότηση ξενοδοχεία 1-2-3 αστέρων και δινόταν μόνο για 4-5 αστέρων και εκ των υστέρων, με παρέμβαση όλων των φορέων, εντάχθηκαν και τα 3 αστέρων στο πρόγραμμα, έτσι, περίπου, συμβαίνει και τώρα με την «Πράσινη Μετάβαση».
Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», και πάλι αφορούσε ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, αλλά και επιχειρήσεις καταλυμάτων, υπό προϋποθέσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, προέβη σε έγγραφο υπόμνημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εξέδωσε τροποποίηση του προγράμματος σύμφωνα με την οποία εντάσσονται και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, εφόσον αναβαθμίζονται.
Βέβαια, αυτά θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από πριν και όχι εκ των υστέρων να γίνονται παρεμβάσεις.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι 1-2-3 αστέρων, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά ξενοδοχεία 2 αστέρων που δεν έχουν πάρει ανώτερη κατηγορία, για μικρολεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να είναι εκτός επιδοτήσεων.
Από την άλλη, η Συνομοσπονδία Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), μιλά με σκληρά λόγια, για «Πράσινη Μετάβαση, Πράσινο Μετασχηματισμό και Πράσινα Άλογα». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τόσο η απαίτηση για 3 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας της Δράσης Ι «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» όσο και η απαίτηση για 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας της Δράσης ΙΙ «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», θέτουν αυτομάτως όλα τα καταλύματα του κλάδου εκτός προγράμματος, αφού ακόμη και τα μεγαλύτερα εξ αυτών που απασχολούν έως και 10 εργαζομένους τους μήνες της τουριστικής περιόδου δεν συγκεντρώνουν ούτε τις 2 ΕΜΕ!
«Παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) προκειμένου να μην απαιτούνται κριτήρια όπως, οι ΕΜΕ και ο κύκλος εργασιών, τα οποία οδηγούν στον συνεχή αποκλεισμό των μικρών τουριστικών καταλυμάτων από τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης εκσυγχρονισμού κ.α., η κυβέρνηση συνεχίζει να τα αφήνει χωρίς εφόδια ανάπτυξης, τη στιγμή που αυτά στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ακόμη και τώρα σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, τα μικρά τουριστικά καταλύματα συνεχίζουν να είναι εκτός προγραμμάτων που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος και κατ’ επέκταση τα λειτουργικά τους κόστη.
Η ΣΕΤΚΕ για ακόμη μια φορά καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να ενσκήψουν στα προβλήματα των επιχειρηματιών του κλάδου και να επανεξετάσουν τους ορούς και τις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων δράσεων, καθότι είναι η τελευταία ευκαιρία των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων να εναρμονιστούν με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής ώστε να είναι βιώσιμα, ποιοτικά και ανταγωνιστικά σε μια απαιτητική τουριστική αγορά», αναφέρει η ΣΕΤΚΕ.