ΙΧ και τετραθέσιο το Baw Pony

Δημήτρης Μπαλής

 

Η επιβατική έκδοση του BAW Pony, το οποίο είχε λανσαριστεί πριν περίπου έναν χρόνο σε επαγγελματική έκδοση, μόλις παρουσιάστηκε στη χώρα μας.

Μάλιστα, αναμένεται να λάβει έγκριση τύπου, ενώ ήδη 5 αντίτυπα βρίσκονται σε πλοίο και αναμένονται στην Ελλάδα σύντομα.

Πλέον, το BAW Pony θα διατίθεται στην Ευρώπη σε έκδοση ιδιωτικής χρήσεως και μάλιστα με 4 θέσεις, ενώ είναι το μοναδικό μοντέλο στη δημοφιλή κατηγορία L7Ε – CP (βαρύ τετράτροχο με πινακίδες μοτοσυκλέτας).

Σε διαστάσεις έχει μήκος 3,151 μ. και πλάτος 1,498 μ., ενώ με το μεταξόνιό του να ξεπερνά τα 2 μ. χωρά έως 4 ενήλικες, με το βάρος να περιορίζεται κάτω από 750 κιλά με το πακέτο των μπαταριών.

Ο αερόψυκτος ηλεκτροκινητήρας σταθερού μαγνήτη του BAW Pony είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, αποδίδοντας ισχύ 20 kW (27 hp) και ροπή 85 Nm. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 90 χλμ./ώρα, πολύ ικανοποιητική για κίνηση στην πόλη. Για την τροφοδότηση του ηλεκτροκινητήρα φροντίζει μια προηγμένη συστοιχία μπαταριών σιδήρου φωσφορικού λιθίου (BMS) που έχει ενεργειακή χωρητικότητα 13,7 kWh, εξασφαλίζοντας μέγιστη αυτονομία 170 χλμ. και διάρκεια φόρτισης από απλή πρίζα 220V/16A περίπου 5 ώρες.

Η ανάρτηση περιλαμβάνει γόνατα τύπου McPherson εμπρός και υστερούντες βραχίονες πίσω, φέρει δισκόφρενα εμπρός και ταμπούρα πίσω με στάνταρ ABS και EBD, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι και πλήρως αυτόματη μετάδοση με επιλογή ECO ή Sport.

Σχεδιαστικά έχει διχρωμία (μαύρη ή λευκή οροφή), όπως και στην καμπίνα όπου κυριαρχεί η στάνταρ διπλή οθόνη υψηλής ανάλυσης 10,25 ιντσών. Διαθέτει ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς καθρέπτες και αυτόματο κλιματισμό (ψύξη/θέρμανση), αερόσακο οδηγού, led φώτα ημέρας, σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ακόμη και υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα.

Η τιμή του υπολογίζεται λίγο πάνω από τις 16.000 ευρώ, ενώ επωφελείται από κρατική επιδότηση 3.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας.