Ηλεκτρικό επαγγελματικό E-Transit με προσόντα

Δημήτρης Μπαλής

 

Η Ford έχει ξεκινήσει τη δική της μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τόσο στα επιβατικά, όσο και στα επαγγελματικά μοντέλα.

Η μπλε οβάλ μάρκα, μόλις παρουσίασε το νέο E-Transit van, το οποίο, ως όνομα, έχει παράδοση 55 ολόκληρα χρόνια.

Το E-Transit, θα λανσαριστεί στις αγορές στις αρχές του 2022, κι αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επένδυσης της εταιρείας στον εξηλεκτρισμό, ύψους άνω των 11,5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2022.

Με ωφέλιμη χωρητικότητα μπαταρίας 67 kWh, το νέο E-Transit προσφέρει μία εκτιμώμενη αυτονομία έως 350 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί απρόσκοπτα σε αστικό περιβάλλον, με μηδενικούς ρύπους.

Φέρει και προφίλ οδήγησης (drive modes). Το πρόγραμμα Eco Mode στοχεύει σε βελτίωση στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας έως 8-10% στην περίπτωση που το E-Transit οδηγείται χωρίς φορτίο με ζωηρή επιτάχυνση ή με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Το Eco Mode περιορίζει την τελική ταχύτητα του οχήματος, ελέγχει την επιτάχυνσή του και βελτιστοποιεί την απόδοση του συστήματος κλιματισμού με στόχο τη μεγιστοποίηση της διαθέσιμης αυτονομίας.

Το όχημα υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Scheduled PreConditioning, που επιτρέπει τον προγραμματισμό του συστήματος κλιματισμού προκειμένου να ρυθμίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία στην καμπίνα, ενώ το όχημα φορτίζεται, ώστε να μην επηρεάζεται η μέγιστη διαθέσιμη αυτονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ford, το E-Transit μπορεί να μειώσει το κόστος ιδιοκτησίας από τις δαπάνες σέρβις μέχρι και 40% συγκριτικά με τα μοντέλα που εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους συντήρησης. Θα προσφέρεται με εγγύηση 8 ετών/160.000 χλμ. για την μπαταρία και τα ηλεκτρικά συστήματα υψηλής τάσης.

Ως προς τη φόρτιση, ο ενσωματωμένος φορτιστής του οχήματος με ισχύ 11,3 kW μπορεί να προσφέρει πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε 8,2 ώρες. Με τη βοήθεια ενός ταχυφορτιστή DC με ισχύ 115 kW, το νέο E‑Transit μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία από το 15% μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 34 λεπτά.

Εξάλλου, προαιρετικά διαθέτει το Pro Power Onboard, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες  να μετατρέπουν το όχημά τους σε μια κινητή πηγή ενέργειας που παρέχει ισχύ έως 2,3 kW για τη λειτουργία εργαλείων και εξοπλισμού τόσο σε εργοτάξια, όσο και εν κινήσει. Μια πρωτοποριακή εφαρμογή στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Επίσης, στάνταρ είναι το μόντεμ FordPass Connect, που προσφέρει αδιάλειπτη συνδεσιμότητα έτσι ώστε οι πελάτες των επαγγελματικών οχημάτων να διαχειρίζονται και να βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα του στόλου στους με μία σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών για ηλεκτρικά οχήματα, διαθέσιμων μέσω της Ford Telematics.

Το νέο E-Transit φέρει επίσης το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4 της Ford, διαθέτοντας στάνταρ μία εύχρηστη οθόνη αφής 12” σε συνδυασμό με βελτιωμένη φωνητική αναγνώριση και προαιρετικά σύστημα πλοήγησης με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά μέσω cloud. Με τις over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις, το λογισμικό και η τεχνολογία SYNC του νέου E‑Transit θα επωφεληθούν από τα πιο πρόσφατα νέα χαρακτηριστικά, καθώς και από βελτιώσεις στον τομέα της ποιότητας.

Στο δρόμο, με το σύστημα πλοήγησης ενεργοποιημένο, οι διαχειριστές στόλων θα επωφελούνται από προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, όπως οι Traffic Sign Recognition  και Intelligent Speed Assist, που συνδυαστικά αναγνωρίζουν στο δρόμο τα όρια ταχύτητας – κάτι που επιτρέπει στους διαχειριστές τους να ορίζουν στα οχήματα συγκεκριμένη ανώτατη ταχύτητα κίνησης.

Επιπλέον, το E-Transit διαθέτει μία σειρά τεχνολογικών συστημάτων υποστήριξης οδηγού, μεταξύ των οποίων τα Pre-Collision Assist, Blind Spot Information System με Lane Change Warning & Aid καθώς και μία κάμερα 360 μοιρών με Reverse Brake Assist. Μαζί με το Intelligent Adaptive Cruise Control, τα στοιχεία αυτά βοηθούν να διατηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας του στόλου μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το E-Transit παρέχει χώρο φόρτωσης με όγκο έως και 15,1 κ.μ., εξασφαλίζει ωφέλιμο φορτίο 1.616 κιλών στην έκδοση van και μέχρι 1.967 κιλά στις εκδόσεις chassis cab.

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 198 kW (269 ίππους) και ροπή 430 Nm.

Η Ford θα προσφέρει στην Ευρώπη 25 διαφορετικές εκδοχές του νέου E-Transit, με αμάξωμα van, double-cab-in-van και chassis cab, πολλαπλές επιλογές μήκους και ύψους οροφής, καθώς και διάφορα μικτά βάρη (GVM) μέχρι 4,25 τόνους, για την κάλυψη πολυάριθμων αναγκών.