Ηρθε στην Ελλάδα το νέο DS7

Δημήτρης Μπαλής

 

Η πρώτη γενιά του DS7 παρουσιάστηκε το 2017 και η νέα, με αρκετές αλλαγές, ήδη είναι διαθέσιμη στη χώρα μας.

Το SUV της γαλλικής μάρκας, στην Premium C κατηγορία, έχει το μεγαλύτερο μήκος (4,593 μ.), το μεγαλύτερο μεταξόνιο (2,738 μ.) και το μεγαλύτερο πλάτος (1,906 μ.) από τους ανταγωνιστές του, προσφέροντας περισσότερη άνεση στους επιβάτες του.

Οι κυριότερες σχεδιαστικές αλλαγές εντοπίζονται στο εμπρός και το πίσω μέρος του αμαξώματος. Οι λεπτοί προβολείς LED και τα νέα φώτα ημέρας DS Light Veil, που αποτελούν βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, συνδυάζονται με τη νέα μάσκα χαρακτηριστικής DS σχεδίασης, ενώ και τα DS Wings ανανεώθηκαν σχεδιαστικά.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία των DS Light Veil αποτελεί ακόμα μία επίδειξη της γαλλικής τεχνογνωσίας καθώς η επιφάνεια των φώτων ημέρας βάφεται στο χρώμα του αμαξώματος και στη συνέχεια οι κάθετες λωρίδες από τις οποίες αναδύεται το φως χαράσσονται με λέιζερ.

Η ανανεωμένη φωτιστική υπογραφή ολοκληρώνεται με τα πίσω φώτα LED 3D σχεδίασης με δυναμικά φλας. Τα πίσω φώτα LED πλαισιώνονται από σκούρο μεταλλικό φινίρισμα και “ενώνονται” σχεδιαστικά με την υπογραφή “DS AUTOMOBILES” να κοσμεί την πόρτα του χώρου αποσκευών.

Στην καμπίνα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από 5 διακόσμους που στόχο έχουν να αναδείξουν το προσωπικό στιλ του οδηγού.

Στο εσωτερικό των εκδόσεων Rivoli & Opera ο οδηγός θα συναντήσει τον χρονογράφο B.R.M R180, ο οποίος  σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρία B.R.M, αποκλειστικά για τη DS Automobiles.

Επίσης, φέρει νέο σύστημα infotainment DS IRIS SYSTEM, το οποίο είναι διαισθητικό, εργονομικό, πλήρως προσαρμόσιμο, προσφέρει 3D πλοήγηση και περιλαμβάνει έναν προσωπικό βοηθό, την IRIS, η οποία επικοινωνεί με τον οδηγό διαισθητικά μέσω της αφής, ή/και με φυσική ομιλία. Επιπλέον με το νέο σύστημα infotainment παρέχεται η λειτουργία wireless Mirror Screen (Android Auto, Apple CarPlay).

Οι λειτουργίες του νέου συστήματος infotainment υποστηρίζονται από την επανασχεδιασμένη οθόνη αφής 12 ιντσών υψηλής ανάλυσης, η οποία διαθέτει μενού που αποτελείται από widgets και εγγυάται εύκολη πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες του οχήματος. Ο πίνακας οργάνων 12 ιντσών επανασχεδιάστηκε και αυτός, με τον οδηγό να μπορεί να εξατομικεύσει το περιεχόμενό του και να έχει άμεσα στη διάθεσή του όλες τις βασικές πληροφορίες οδήγησης.

Στον βασικό αλλά και στον προαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου, προσφέρονται:

  • DS NIGHT VISION: Μια κάμερα υπερύθρων, τοποθετημένη στη μάσκα του οχήματος, εντοπίζει πεζούς και ζώα σε απόσταση από 50εκ. έως 100 μέτρων τη νύχτα και σε συνθήκες κακού φωτισμού. Ο οδηγός ενημερώνεται για τον επερχόμενο κίνδυνο στον ψηφιακό πίνακα οργάνων έχοντας τη δυνατότητα να αντιδράσει εγκαίρως.
  • DS ACTIVE SCAN SUSPENSION: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση η οποία “σκανάρει” το οδόστρωμα και αυτοπροσαρμόζεται. Με μια κάμερα, τέσσερις ενεργούς αισθητήρες και τρία επιταχυνσιόμετρα, το σύστημα DS ACTIVE SCAN SUSPENSION χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα και προσαρμόζει ανεξάρτητα την ανάρτηση σε κάθε τροχό την κατάλληλη στιγμή βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο άνεσης και εξασφαλίζοντας μία μοναδική και χαλαρή εμπειρία οδήγησης
  • DS PIXEL LED VISION 3.0: Οι προβολείς DS PIXEL LED VISION 3ης γενιάς προσαρμόζουν τον φωτισμό ανάλογα με τις εξωτερικές οδηγικές συνθήκες, ενώ με τη λειτουργία φώτων στροφής εξασφαλίζουν άμεσο φωτισμό στις στροφές και βελτίωση της ορατότητας. Επιπλέον χάρη στη λειτουργία PIXEL, ο οδηγός μπορεί να οδηγεί με τη μεγάλη σκάλα χωρίς να ενοχλεί τους προπορευόμενους και τους διερχόμενους οδηγούς. Με τους νέους προβολείς η δέσμη φωτός είναι πιο ισχυρή, με εμβέλεια που έχει αυξηθεί στα 380 μέτρα, ενώ σε ταχύτητα μικρότερη των 50km/h, το πλάτος της δέσμης είναι πλέον 65 μέτρα.
  • DS DRIVER ATTENTION MONITORING: Μία καινοτόμος τεχνολογία η οποία μεταφέρεται στο μοντέλο από τον προκάτοχό του και αποτελεί αποκλειστικότητα στην C SUV Premium κατηγορία, είναι το σύστημα DS Driver Attention Monitoring το οποίο αναλύει το επίπεδο προσοχής του οδηγού με δύο κάμερες. Η πρώτη ελέγχει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο περιβάλλον του και η δεύτερη, τοποθετημένη απέναντι ακριβώς από τον οδηγό, αναλύει το βλέμμα, την κίνηση του προσώπου και των βλεφάρων του εντοπίζοντας ενδείξεις κόπωσης.

Ως προς τα κινητήρια σύνολα, προσφέρονται Plug-in υβριδικά συστήματα E-TENSE με 225, 300 και 360 ίππους.

Το DS 7 E-TENSE 225 διαθέτει έναν βενζινοκινητήρα PureTech 180 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων, με κίνηση στους δύο τροχούς με μέγιστη συνδυαστική ισχύ 225 ίππων και συνολική ροπή 360Nm. Τα DS 7 E-TENSE 4×4 300 και DS 7 E-TENSE 4×4 360, με σύστημα τετρακίνησης, συνδυάζουν έναν βενζινοκινητήρα PureTech 200 ίππων, καθώς και ηλεκτροκινητήρες 110 και 112 ίππων σε κάθε έναν από τους 2 άξονες κίνησης.

Μια νέα μπαταρία 14,2 kWh προσφέρει έως και 65 χιλιόμετρα αυτονομίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων σε μικτό κύκλο και έως 81 χιλιόμετρα αυτονομίας σε αστικό κύκλο.

Ειδικά το DS 7 E-TENSE 4×4 360 διαθέτει την εφαρμογή DS ENERGY COACH που υποστηρίζει τον οδηγό βελτιώνοντας την ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση. Το πλαίσιο του οχήματος είναι χαμηλωμένο κατά 15 χιλιοστά, το μετατρόχιο είναι φαρδύτερο (+24 χιλιοστά μπροστά, +10 χιλιοστά πίσω) και τα εμπρός φρένα έχουν διάμετρο 380 χλστ. με δαγκάνες της DS PERFORMANCE.

Τη γκάμα του νέου DS 7, ολοκληρώνει ο αποδοτικός κινητήρας πετρελαίου 130 BlueHDi με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων EAT8.