Μεγάλη γιορτή σήμερα και αύριο στη Νωνάκριδα Αχαϊας για το 1821

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 196 χρόνια από τις  ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ στις ΠΟΡΤΕΣ ΑΓΡΙΔΙΟΥ στις 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 της ιστορικής Νωνάκριδας. Στο ταπεινό Αγρίδι του Δήμου  Αιγιάλειας ήχησαν τα πρώτα τουφέκια του αγώνα και άναψε η σπίθα για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες αγωνιστές της ιστορικής Νωνάκριδας και να αναδείξουμε τον πλούτο της τοπικής μας ιστορίας, φορείς πολιτισμού του τόπου προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων  υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας , στην ορεινή Αιγιάλεια 10 και 11 Μαρτίου 2018 και στην Ακράτα 14 Μάρτη. Πιο αναλυτικά:

 

Σάββατο, 10 Μάρτη

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού υλικού με θέμα «Η Νωνάκριδα της Ομορφιάς και της Ιστορίας» , ώρα 17.00  στο πρώην δημοτικό σχολείο Ζαρούχλας και τη μετατροπή του σε χώρο μνήμης- ενημέρωσης –τουριστικού ενδιαφέροντος, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Η έκθεση θα είναι διαρκής και επισκέψιμη.

-Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ιστορικός της Αιγιάλειας, κ. Θανάσης Φωτόπουλος με ομιλία του με θέμα: «Η Νωνάκριδα στην Επανάσταση του 1821» στο Ξενοδοχείο Styga Mountain Resort στη Ζαρούχλα, ώρα 19.00.

 

Κυριακή 11 Μάρτη, στο Αγρίδι Νωνάκριδας:

-Θεία Λειτουργία –δοξολογία στον ιερό ναό Τίμιας Ζώνης ωρα 9.30.

-Αναπαράσταση «Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης», ώρα 11.00 π.μ. (Καλλιτεχνική επιμέλεια δρώμενου: Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησις Ακράτας). Στο δρώμενο συμμετέχουν εθελοντές όλων των ηλικιών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας.

-Παρέλαση Φιλαρμονικής Ακράτας- Χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησις – τμημάτων Σχολείων της Δημ. Ενότητας Ακράτας με τις σημαίες- Κατάθεση στεφάνων- Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων στο Αγρίδι.

 

Τετάρτη 14 Μάρτη,

-«Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης», ώρα 19.30 μ.μ. επανάληψη θεατρικού δρώμενου στην αίθουσα κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις»

Παράλληλα τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Τιμούμε  τον ποιητή, τον χρόνο και τον τόπο που τον ενέπνευσε. Στο δραματικό κωμειδύλλιο Εσμέ η Τουρκοπούλα ο τυφλός ποιητής παρουσιάζει παραμονές της επανάστασης τους ανθρώπους που ευλόγησε η μοίρα να παίξουν ρόλο σημαντικό στο ξεκίνημα του αγώνα.

Μέσα από το Μουσικοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστούν επεισόδια της ιστορίας μας όπως το κάλεσμα του Νικόλαου Σολιώτη στα παλικάρια της Νωνάκριδας την παραμονή Χριστουγέννων του 1820 στον Άι- Γιώργη του Σόλου για συγκρότηση ενόπλου σώματος εμπίστων, καθημερινές εικόνες της προεπαναστατικής Νωνάκριδας, το χτύπημα των Τούρκων στις Πόρτες Αγριδίου, αναφορά στη συνέλευση της Βοστίτσας και η έναρξη της επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Τα επεισόδια εμπλουτίζονται από παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακά τραγούδια.

 

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν:

Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας.

Κοινότητες: Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας,  Μεσορουγγίου.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αναγέννησις, Φιλαρμονική Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας.

 

Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης στο Αγρίδι σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις για τη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ που πραγματοποιήθηκαν στις 26/1/2018, αναδεικνύουν την ιστορική παρακαταθήκη της Αιγιάλειας και την μεγάλη προσφορά της στον αγώνα.

Απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την Νωνάκριδα και να γευτούν την ιστορία και την ομορφιά του τόπου μέσα από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε.