Μπαίνεις σε Mini και κάθεσαι σε… living room

Δημήτρης Μπαλής

Το 1959, το πρώτο Mini έκανε τη δική του επανάσταση, ως ένα μικρό μοντέλο, με μεγάλους χώρους και εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα. Το Mini, συνέχισε τις επαναστάσεις του, με μεγαλύτερα αμαξώματα (Countryman), αλλά και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

Τώρα, συνεχίζει τις επαναστάσεις, καθώς το σχεδιαστικό τμήμα της βρετανικής εταιρείας, μέλος του γερμανικού ομίλου της BMW, δημιούργησε ένα Mini του μέλλοντος, όχι και τόσο απώτερου θα έλεγα, έτσι όπως εξελίσσεται η τεχνολογία.

Με το MINI Vision Urbanaut αναθεωρείται και αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνεια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το εξωτερικό του αποτύπωμα.

Παράλληλα, δείχνει και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ δεν χρησιμοποιείται χρώμιο και δέρμα. Κυρίαρχο υλικό στο εσωτερικό είναι το πλεκτό ύφασμα, που συνδυάζει ποιότητα, απαλή αίσθηση αφής και άνεση. Η χρήση φελλού στο τιμόνι και σε τμήματα του πατώματος προσδίδει μία ξεχωριστή πινελιά χάρη στη φυσική αίσθηση, ενώ διασφαλίζει μία πραγματικά ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

Οι ειδικοί της εταιρείας, βασίστηκαν στη φιλοσοφία «MINI Moments», δηλαδή τρεις στιγμές, τρία πιθανά σενάρια χρήσης του αυτοκινήτου: Chill, Wanderlust και Vibe.

Η στιγμή Chill σας καλεί να πάρετε μία ανάσα και να κάνετε μία παύση εδώ και τώρα. Το αυτοκίνητο γίνεται ο χώρος σας, ένα καταφύγιο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε – ή να εργαστείτε απόλυτα συγκεντρωμένοι – κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. To Wanderlust είναι η μοναδική στιγμή MINI όπου το MINI Vision Urbanaut οδηγείται από οδηγό ή αυτόνομα. Η στιγμή Vibe εστιάζει στο χρόνο που περνάμε με άλλους ανθρώπους – με κάθε τρόπο.

Το MINI Vision Urbanaut σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν την εμπειρία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Κατά τη διάρκεια του project, επαυξημένη πραγματικότητα (AR) εφαρμόστηκε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά. Ασυνήθιστα ψηλό για MINI, αλλά με μήκος μόλις 4,46 μ., το MINI Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο.

Έχοντας επινοηθεί εξ αρχής ως ηλεκτροκίνητο όχημα, με λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης, το MINI Vision Urbanaut έδωσε στους σχεδιαστές μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στον σχεδιασμό εσωτερικού και εξωτερικού.

Το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα είναι ο σκοπός του ταξιδιού. Φτάνοντας στον επιλεγμένο προορισμό, μπορεί να μεταμορφώνεται σε living room με μερικά απλά βήματα. Οι επιβάτες εισέρχονται στη φουτουριστική καμπίνα μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας στο πλάι του αυτοκινήτου. Ο προηγμένος μηχανισμός ολίσθησης και περιστροφής είναι ιδανικά σχεδιασμένος για αστικές συνθήκες οδήγησης όπου ο χώρος είναι πολύτιμος. Δεν υπάρχουν άλλες πόρτες στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού.

Στην εξαιρετικά ευέλικτη τετραθέσια διάταξη, τα δύο εμπρός καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να περιστρέφονται, ενώ η πλάτη του μεγάλου πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται χειροκίνητα (πίσω αριστερό κάθισμα) και περιστρέφεται (δεξί πίσω κάθισμα). Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το ταμπλό χαμηλώνει και η περιοχή του οδηγού μετατρέπεται σε μία άνετη καθιστική γωνιά – το ‘daybed’. Επιπλέον, το παρμπρίζ μπορεί να ανοίγει προς τα πάνω, όταν είναι σταματημένο το αυτοκίνητο, για να δημιουργεί ένα είδος μπαλκονιού στο δρόμο (Street Balcony). Αυτό αυξάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και δημιουργεί μία αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας.

Επίσης, το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον – την αναπαυτική γωνιά (Cosy Corner). Εδώ, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τους ίδιους. Μια υφασμάτινη γέφυρα ‘Loop’ εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED. Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και ευάερο κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα. Με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα. Στην πλευρά του αυτοκινήτου απέναντι από την πόρτα εισόδου βρίσκεται ένα ενσωματωμένο τραπεζάκι με ένα φυτό ως τελική πινελιά στον εξοπλισμό του εσωτερικού. Το τραπεζάκι σηματοδοτεί το νέο κεντρικό σημείο του αυτοκινήτου – τον χώρο συνάντησης και επικοινωνίας των επιβατών.

Διακόπτες δεν υπάρχουν, αλλά διαισθητικές, διακριτικές λύσεις διεπαφής, όπως η δια της αφής ενεργοποίηση του Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα.

Εξάλλου, το MINI Token, που έχει σχεδόν το μέγεθος μιας αγχολυτικής πέτρας (worry stone), ενεργοποιεί τις τρεις προκαθορισμένες στιγμές MINI – Chill, Wanderlust και Vibe – όταν τοποθετείται στις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές του τραπεζιού στο κέντρο του αυτοκινήτου. Όταν οι στιγμές MINI ενεργοποιούνται με την τοποθέτηση του ‘MINI Token’ στις υποδοχές του τραπεζιού, τότε επισημαίνεται στο εξωτερικό μέσω των εμπρός και πίσω επιφανειών και των ζαντών. Στο εσωτερικό, ολόκληρη η γεωμετρία – συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων, του σχήματος του ταμπλό /daybed και των θέσεων των πλατών – μπορεί να προσαρμόζεται με το χέρι, ανάλογα με την επιλεγμένη στιγμή MINI. Η οθόνη του στρογγυλού οργάνου αλλάζει επίσης. Άρωμα, ήχος και κρυφός φωτισμός εμπλουτίζουν τη βασική διάθεση που ενεργοποιεί η επιλεγμένη στιγμή ΜΙΝΙ.

Έχουν επινοηθεί και άλλες στιγμές MINI, όπως το My MINI moment. Εδώ, το MINI Token μπορεί να προγραμματιστεί για να προσφέρει ένα άλλο είδος εξατομικευμένης εμπειρίας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το περιβάλλον που επιθυμεί – κρυφός φωτισμός, μουσική και άλλα – και να το ανακαλεί άμεσα αργότερα.

Σύμφωνα με το κλασικό στυλ MINI, οι τροχοί είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά άκρα του αμαξώματος, ενώ οι κοντοί πρόβολοι ολοκληρώνουν το συμπαγές σχήμα και την ευελιξία του οχήματος. Επίσης, οι προβολείς, βρίσκονται κάτω από μία δομή από μηχανουργημένο αλουμίνιο με οπές, είναι ορατοί μόνο όταν είναι αναμμένοι. Η μάσκα υιοθετεί τώρα οκταγωνικό σχήμα, που αντιπροσωπεύει μία εξέλιξη του παραδοσιακού, εξαγωνικού μοτίβου και λειτουργεί ως ευφυές πάνελ για αυτοματοποιημένη οδήγηση.

Κι ακόμα, η καμπύλη των πίσω παραθύρων, επαναλαμβάνει το σχήμα της εμπρός μάσκας και υπογραμμίζει τη στιλιστική συνοχή του αυτοκινήτου.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει παρατηρώντας το MINI Vision Urbanaut από το πλάι είναι οι τροχοί, που έχουν φινίρισμα Ocean Wave, ένα turquoise blue που θυμίζει παραλία και τον ήχο της θάλασσας. Το αφηρημένο προφίλ Union Jack των τροχών παραπέμπει στη βρετανική παράδοση του αυτοκινήτου, ενώ το σήμα τους θυμίζει skateboards – επιβεβαιώνοντας την ευελιξία και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του ΜΙΝΙ. Οι τροχοί αντιπροσωπεύουν επίσης έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον. Διάφανοι και φωτιζόμενοι από το εσωτερικό, η εμφάνισή τους αλλάζει σύμφωνα με την επιλεγμένη στιγμή MINI.

Σε περίοπτη θέση στην κολόνα C στην πλευρά του οδηγού βρίσκονται τα γούρια του ΜΙΝΙ. Αυτά είναι αναμνηστικά από τα μέρη που έχει επισκεφθεί, φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις (καρφίτσες ή αυτοκόλλητα), και φιγουράρουν ως μία πολύτιμη συλλογή πίσω από ένα κρύσταλλο-βιτρίνα. Τα γούρια του MINI εκφράζουν επίσης τη στιγμή wanderlust και αποκαλύπτουν τι έχει βιώσει ο ιδιοκτήτης με το MINI Vision Urbanaut – όπως τα αυτοκόλλητα στα camper vans ή τα σηματάκια σε μπαστούνια πεζοπορίας από το παρελθόν.