Νέο Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

Δημήτρης Μπαλής

Ο περιστροφικός κινητήρας, ο οποίος χωρίς να είναι υπερτροφοδοτούμενος, μπορεί με χαμηλό κυβισμό να αποδίδει πολύ μεγάλη ισχύ, επανέρχεται στο προσκήνιο από τη Mazda, η οποία ήταν και παραμένει θιασώτης αυτής της επιλογής.

Η ιαπωνική μάρκα παρουσιάζει, αυτές τις ημέρες, στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών, τη νέα επιλογή κινητήρων για το MX-30. Διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, το μοναδικό plug-in υβριδικό σύστημα κινητήρα και μετάδοσης του compact crossover της Mazda θα διαθέτει μια ηλεκτρική γεννήτρια που τροφοδοτείται από έναν πρόσφατα αναπτυγμένο περιστροφικό κινητήρα.

Με τη φράση «living true to yourself» ως την ιδέα που αντιπροσωπεύει το προϊόν, το MX-30 προσφέρει ευχάριστη οδήγηση, εξωτερικό σχεδιασμό με οικεία, προσιτή εμφάνιση και χώρο στην καμπίνα που ηρεμεί το μυαλό.

Το MX-30 e-Skyactiv R-EV, ως plug-in hybrid, διαθέτει ηλεκτρική αυτονομία 85 χλμ., επαρκή για τις καθημερινές ανάγκες οδήγησης, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης της γεννήτριας για μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Με αυτό τον τρόπο, σε όλη τη διάρκεια της οδήγησης το αυτοκίνητο κινείται με ηλεκτροκινητήρα.

Η Mazda επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν περιστροφικό κινητήρα για τη κίνηση της γεννήτριας, που αναγεννά τη χαμένη ενέργεια, εκμεταλλευόμενη τη μοναδική ικανότητά τους να παράγουν την απαιτούμενη ισχύ μέσω μικρών μονάδων ισχύος. Ο νέος αυτός αναπτυγμένος περιστροφικός κινητήρας 8C τοποθετείται μαζί με τη γεννήτρια και έναν κινητήρα υψηλής απόδοσης. Ο συμπαγής αυτός ηλεκτρικός κινητήρας συνδυάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 17,8 kWh και μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού υβριδικού συστήματος plug-in, με πολύ ανταγωνιστική αυτονομία οδήγησης.

Το MX-30 e-Skyactiv R-EV προσφέρει συμβατότητα με κανονική φόρτιση AC 1 ή 3 φάσεων, γρήγορη φόρτιση DC και τροφοδοσία 1.500 W, καθώς και τρεις λειτουργίες οδήγησης ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης: Normal, EV και Charge. Επιπλέον, με τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 125 kW, παρέχει ακόμη και ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις οδήγησης από το αμιγώς ηλεκτρικό MX-30 BEV.

Το μοντέλο που παρουσιάζεται στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών είναι το Edition R, μια ειδική έκδοση που διαθέτει το μεταλλικό φινίρισμα Maroon Rouge – μια ανανέωση του χρώματος της οροφής του πρώτου μας επιβατικού οχήματος, του Mazda R360 Coupe – ως ένα αποκλειστικό εξωτερικό χρώμα που δίνει έμφαση στα πλαϊνά της οροφής. Το υπόλοιπο σώμα και το εσωτερικό είναι φινιρισμένα σε μαύρο χρώμα. Η έκδοση R περιλαμβάνει επίσης μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως ένα έμβλημα σε σχήμα ρότορα ραμμένο στα πατάκια, καθώς και ανάγλυφο στα προσκέφαλα των καθισμάτων.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου, είναι οι αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες.