Τι κοινό έχουν η Νύμφη του Πηνειού, η Λάρισα, η μάγισσα Εριχθώ, ο Άγιος Αχίλλειος, ο Ιουστινιανός και ο Γεώργιος Σβαρτς;

Δημήτρης Μπαλής

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα διοργανώνει το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σήμερα Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:00 στον χώρο του Μουσείου στο Μεζούρλο Λάρισας. Εντάσσεται στο πλαίσιο μίας συλλογικής προσπάθειας και στρατηγικής ανάδειξης της πόλης της Λάρισας, ως ένα κομβικό σημείο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στην Θεσσαλία.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική δραστηριότητα για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των μνημείων της Λάρισας και της περιοχής της, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του τοπικού και του ευρύτερου κοινού, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Συγχρόνως, δημιουργήθηκαν νέοι αρχαιολογικοί χώροι από τα Φάρσαλα και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τον Όλυμπο, τα Τέμπη και την Αγιά λαμβάνοντας την σημαντική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Υπουργείων. Παράλληλα άνοιξε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο αναδεικνύει για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο τα υλικά κατάλοιπα του Θεσσαλικού πολιτισμού.
θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν η κατάσταση που διαμορφώνεται ως σήμερα, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάσουν το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο, ενώ πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων θα αναδείξουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού που διανοίγονται μέσα από αυτό, παρουσία προσκεκλημένων από τον τομέα του τουρισμού.
Στην ημερίδα θα παρευρίσκονται και θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων εισερχόμενου τουρισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών είναι το παρακάτω:

Σταυρούλα Σδρόλια
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και ο ρόλος του στην τοπική κοινωνία

Στέλλα Κατακούτα
Αρχαιολογική διαδρομή στην πόλη της Λάρισας. Από την ουτοπία στην πραγματικότητα

Γεώργιος Τουφεξής
Οκτώ νέοι Αρχαιολογικοί χώροι στην Π.Ε. Λάρισας την τελευταία πενταετία μέσω του ΕΣΠΑ

Ασημίνα Τσιάκα- Ματίνα Παπαναστασούλη
Δράσεις εξωστρέφειας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Θεόδωρος Μεταξάς – Μαρί Νοέλ Ντυκέν
Πολιτικές Marketing στα Δημόσια Μουσεία της Ελλάδας Εμπειρική διερεύνηση

Μπέττυ Χατζηνικολάου

Η ανάπτυξη Πολιτιστικού Τουρισμού

Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση» με συμμετέχοντες εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο