Το νέο DS3 ήρθε και στην αμιγώς ηλεκτρική έκδοση

Δημήτρης Μπαλής

 

Περίπου 5 χρόνια μετά το λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά, ως DS3 Crossback τότε, το DS3 αναβαθμίστηκε και πλέον προσφέρεται με νέα χαρακτηριστικά εμφάνισης και άνεσης, καθώς και με νέα μπαταρία και πιο ισχυρό μοτέρ, στην ηλεκτρική έκδοση.

Το DS3 αποτελεί σημείο αναφοράς στην premium κατηγορία των συμπαγών SUV και βασίζεται σε μια πλατφόρμα νέας γενιάς που επιτρέπει την τοποθέτηση του ηλεκτρικού συστήματος, χωρίς να θυσιάζονται οι χώροι της καμπίνας ή των αποσκευών.

Σχεδιαστικά φέρει λεπτούς προβολείς LED και φώτα ημέρας που αποτελούνται από δύο κάθετες λωρίδες LED, νέα μάσκα χαρακτηριστικής DS σχεδίασης και επανασχεδιασμένα DS Wings. Για καλύτερη αεροδυναμική, στο κάτω τμήμα της μάσκας οι αεραγωγοί πλαισιώνονται από δύο αεροτομές, που βελτιώνουν αισθητά τον αεροδυναμικό συντελεστή του οχήματος.

Στην καμπίνα, τα νέα καθίσματα παρέχουν υψηλό επίπεδο άνεσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 6 εσωτερικούς διάκοσμους, με νέα υλικά σε υφάσματα ή δέρμα.

Επίσης, το νέο DS3 είναι το πρώτο όχημα της κατηγορίας B του ομίλου Stellantis που ενσωματώνει το νέο DS IRIS SYSTEM, το οποίο συναντάμε στο DS 4 και στο DS 7. Το νέο διαισθητικό σύστημα Infotainment είναι πλήρως προσαρμόσιμο με widgets, προσφέρει 3D πλοήγηση και περιλαμβάνει έναν προσωπικό βοηθό, την IRIS, που αναγνωρίζει φυσική ομιλία. Επιπλέον με το νέο σύστημα infotainment παρέχεται η λειτουργία wireless Mirror Screen (Android Auto, Apple CarPlay).

Εκτός από το infotainment νέας γενιάς, στο νέο DS 3 συναντάμε τεχνολογικές καινοτομίες, τόσο στο βασικό, όσο και στον προαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου: όπως το DS MATRIX LED VISION, το DS DRIVE ASSIST, το σύστημα εισόδους και εκκίνησης χωρίς κλειδί, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας νέας γενιάς και σύστημα επόπτευσης νεκράς γωνίας ή τυφλού σημείου.

Ως προς τα μοτέρ, με τεχνογνωσία από τη Formula-E, όπου η DS Automobiles συμμετέχει από τη σεζόν 2015-2016, έχει αναβαθμιστεί και η ηλεκτρική έκδοση DS 3 E-TENSE.

Μάλιστα, είναι το πρώτο μοντέλο του ομίλου Stellantis που φέρει μια νέα ισχυρή μπαταρία, χωρητικότητας 54kWh (ωφέλιμη χωρητικότητα 50,8kWh), που μπορεί να επαναφορτίσει από 0 έως 80% σε 25 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC 100 kW, ενώ σε τριφασικό wallbox 11 kW AC μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου 5 ώρες.

Επιπλέον, η τοποθέτηση της νέας compact μπαταρίας μεταξύ των εμπρός και των πίσω καθισμάτων, κάτω από το κεντρικό τούνελ και η ειδική κατασκευή του πίσω άξονα, διατηρούν την άνεση σε χώρους.

Παράλληλα, ο νέος ηλεκτροκινητήρας HSM (Hybrid Synchronous Motor), κατασκευασμένος στη Γαλλία, προσφέρει ισχύ 115 kW (156 ίππους) και ροπή 260 Nm, άμεσα διαθέσιμη στον οδηγό και εξασφαλίζει την απόλυτη οδηγική απόλαυση με μηδενικές εκπομπές.

Η νέα μπαταρία σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής αυξάνει την αυτονομία του οχήματος σε 404 χιλιόμετρα, ενώ σε αστικό περιβάλλον με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, φθάνουν στα 575 χιλιόμετρα.

Τη γκάμα του νέου DS 3, ολοκληρώνουν ο κινητήρας πετρελαίου BlueHDi 130 με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων EAT8 και δύο κινητήρες βενζίνης: PureTech 100 με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων και PureTech 130 με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων EAT8.

Η εισαγωγική εταιρεία προικίζει το μοντέλο με το πρόγραμμα DS Assistance που παρέχει 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, ενώ καλύπτεται από 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης.