Το πρώτο ηλεκτρικό crossover MINI

Δημήτρης Μπαλής

 

Διευρύνει τη γκάμα των μοντέλων της η ΜΙΝΙ και δη των ηλεκτρικών.

Ετσι, μετά το MINI Cooper SE, η βρετανική μάρκα του ομίλου της BMW, πρόκειται να παρουσιάσει στις 23 Αυγούστου, στην έκθεση gamescom 2022 στην Κολωνία, το MINI Concept Aceman, το οποίο, όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά του, είναι ακόμα πρωτότυπο.

Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι σημαντικές οι διαφοροποιήσεις με το μοντέλο παραγωγής. Δεν θα φέρει χρώμιο και δέρμα, θα χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστική σχεδιαστική φιλοσοφία Charismatic Simplicity, θα προσφέρει νέα ψηφιακή εμπειρία εσωτερικού και θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Στην καμπίνα, επιφάνειες κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο πλεκτό ύφασμα με φρέσκιες χρωματικές αντιθέσεις, συνδυάζονται απρόσκοπτα στη λειτουργία των ψηφιακών επιλογών, με μία νέα οθόνη OLED ως κεντρική διεπαφή.

Με γνώμονα τη δημιουργική χρήση του χώρου, η λειτουργική σχεδίαση δύο όγκων με κοντούς προβόλους δημιουργεί τον μέγιστο χώρο για επιβάτες και αποσκευές, μέσα από ελάχιστο αποτύπωμα. Το MINI Concept Aceman έχει τέσσερις πόρτες, ένα μεγάλο κάλυμμα πορτμπαγκάζ και θέσεις για πέντε άτομα, σε ένα αμάξωμα μήκους 4,05 μ., πλάτους 1,99 μ. και ύψους 1,59 μ. Φαρδιά πλαίσια στο κάτω άκρο του αμαξώματος, έντονα τόξα θόλων τροχών, μεγάλοι τροχοί, μία εντυπωσιακή σχάρα οροφής, και, εμπρός και πίσω ποδιές σχεδιασμένες για να παρέχουν υποδαπέδια προστασία, αναδεικνύουν το στιβαρό χαρακτήρα ενός crossover μοντέλου για αστική διασκεδαστική οδήγηση.

Μπροστά εντυπωσιάζει το κάθετο τμήμα, η γρίλια δεσπόζει στο κέντρο, και το φωτεινό περίγραμμα LED είναι σε απόχρωση ανοιχτού πράσινου. Το κεντρικό στοιχείο της γρίλιας του MINI Concept Aceman είναι εντελώς κλειστό. Μονάδες φώτων Matrix LED είναι ενσωματωμένες στο πάνω τμήμα δημιουργώντας εντυπωσιακά φωτεινά εφέ που καλωσορίζουν τους επιβάτες.

Οι προβολείς του MINI Concept Aceman υιοθετούν επίσης τις δικές τους καμπύλες και αποστασιοποιούνται από το κλασικό στρογγυλό σχήμα. Το συνεχές φωτεινό περίγραμμα των φώτων ημέρας εκφράζει τη δική του αίσθηση ανεξαρτησίας, ενώ η καμπύλη των φώτων ακολουθεί τις επιφάνειες των εξωτερικών περιοχών του καπό. Αυτό επιτείνει περαιτέρω την εξατομικευμένη τους έκφραση.

Τροχοί αλουμινίου 20 ιντσών γεμίζουν τους ευμεγέθεις θόλους, ενώ πίσω, η σκούρα αεροτομή οροφής και η γυάλινη επιφάνεια του πίσω παρμπρίζ, υποχωρούν οπτικά στο βάθος. Τα δε κάθετα πίσω φώτα, είναι τεχνολογίας LED Matrix.

Επίσης, η σχάρα οροφής έχει πράσινους ιμάντες ασφάλισης και ιριδίζουσα επίστρωση, που δημιουργεί μία μεταλλική λάμψη, καλύπτοντας ένα ευρύ χρωματικό φάσμα μπλε, τιρκουάζ, πράσινου και βιολετί. Οι εμπρός και πίσω ποδιές εφοδιάζονται και με δύο ξεχωριστά ηχεία που προσελκύουν την προσοχή – όχι μόνον ακουστικά αλλά και οπτικά. Τα ηχεία, που υποστηρίζουν την υποδοχή των επιβατών με έναν χαρακτηριστικό, ειδικό για το μοντέλο ήχο, διαθέτουν ένα εντυπωσιακό ροζ-πορτοκαλί φινίρισμα.

Στο εσωτερικό, το ταμπλό υιοθετεί επίπεδη σχεδίαση που θυμίζει μπάρα ήχου (sound bar), η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος του εσωτερικού μπροστά από τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού. Το ταμπλό, είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει την κεντρική διεπαφή, που συνδυάζει όλες τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων και του  ενσωματωμένου monitor ως μία στρογγυλή οθόνη OLED. Πιστός στην παράδοση, ένας διακόπτης δύο θέσεων τοποθετείται κάτω από τη μεγάλη οθόνη.

Οι επανασχεδιασμένοι διακόπτες δυο θέσεων λειτουργούν το χειρόφρενο, επιλέγουν ταχύτητες, ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τη μονάδα κίνησης, επιλέγουν τα Experience Modes και ρυθμίζουν την ένταση ήχου του ηχοσυστήματος. Κάθε διακόπτης έχει σχεδιαστεί ξεχωριστά σαν περιστροφικό κουμπί ή ως διακόπτης δύο θέσεων, για την πιο διαισθητική λειτουργία.

Εξάλλου, τρία νέα Experience Modes προσφέρουν νέες δυνατότητες στην εξατομίκευση της οδηγικής εμπειρίας: Το personal mode επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει το μοτίβο μιας εικόνας της δικής του επιλογής στην οθόνη OLED. Το Pop-Up Mode προσφέρει περιπετειώδη πλοήγηση και μερικές εκπληκτικές στιγμές και το Vivid Mode επιτρέπει μία διαδραστική σχεδίαση της περιοχής της οθόνης στην οθόνη OLED και των γύρω επιφανειών. Είναι μία καινοτόμα λειτουργία ψυχαγωγίας που μπορεί να χρησιμοποιείται τώρα στα μικρά διαλείμματα, όταν το όχημα σταματά στα φανάρια και κατά τη διάρκεια φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης. Απλά αγγίξτε την οθόνη αφής στην κεντρική διεπαφή για να δημιουργείτε χρωματιστές “φυσαλίδες γραμμάτων” από τα στοιχεία της επιγραφής “Aceman” και να τις μετακινείτε δεξιά και αριστερά στο ταμπλό. Τα γράμματα έχουν το δικό τους αλγόριθμο κίνησης και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην προβολή, επικαλύπτοντας και σχηματίζοντας ρευστά γραφικά σχήματα και μοτίβα. Τα παιχνιδιάρικα στοιχεία του Vivid Mode υπογραμμίζονται από πειραματικούς ήχους των οποίων ο ρυθμός αλλάζει συνεχώς με την αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και οχήματος.

Τώρα, όταν το όχημα είναι ξεκλείδωτο, τα φώτα matrix LED στην επιφάνεια της γρίλιας προβάλλουν ένα γραφικό Union Jack. Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο του στοιχείου της γρίλιας φωτίζεται, και το φως LED matrix του δεξιού προβολέα κλείνει φιλικά το μάτι. Το animation συνοδεύεται από μία μοναδική αλληλουχία ήχων. Αυτή περιλαμβάνει τέσσερις τόνους, με τον καθένα να αντιπροσωπεύει ένα γράμμα του ονόματος της μάρκας MINI. Αυτή η αλληλουχία ονομάζεται earcon, και χρησιμεύει ως σταθερό σύμβολο για ορισμένα συμβάντα ή πληροφορίες, όπως ακριβώς ένα οπτικό εικονίδιο.

Όταν η πόρτα ανοίξει, ένα πολύχρωμο γραφικό προβάλλεται στο πάτωμα της περιοχής εισόδου. Μία αντίστοιχη ακτινική “έκρηξη χρωμάτων” μεγιστοποιημένων pixels εμφανίζεται ταυτόχρονα στη στρογγυλή οθόνη της κεντρικής διεπαφής, συνοδεία μιας επίσης πολύχρωμης προβολής, η οποία κατευθύνεται από την επένδυση οροφής στο ταμπλό και τα πάνελ των θυρών. Το σενάριο υποδοχής ολοκληρώνεται με τις λέξεις “Hey Friend” στην οθόνη και ένα ‘γεμάτο’ ήχο που ξεδιπλώνεται, όπου επικαλυπτόμενες φωνές και μουσικές σεκάνς δημιουργούν την εντύπωση μιας ευχάριστης συνάντησης – και πρόκειται να εξελιχθούν περαιτέρω στο MINI Concept Aceman.